CRÎȘMARU Iulian
Data: 2022-10-18
În conformiatte cu prevederile Art.25 alin.(1), (2), (3) şi (4) din Cod Nr. 1316 din 26-10-2000 Codul familiei, împărţirea proprietăţii în devălmăşie a soţilor poate fi făcută atît în timpul căsătoriei, cît şi după desfacerea ei, la cererea oricăruia dintre soţi.
Proprietatea în devălmăşie poate fi împărţită în baza acordului dintre soţi. iar în caz de neînţelegere, determinarea cotei-părţi a fiecărui soţ în proprietatea în devălmăşie, precum şi împărţirea acesteia în natură, se face pe cale judecătorească.
La împărţirea proprietăţii în devălmăşie, instanţa judecătorească, la cererea soţilor, stabileşte bunurile ce urmează să fie transmise fiecăruia dintre ei. Dacă unuia dintre soţi îi sînt transmise bunuri care depăşesc cota ce-i revine, celuilalt soţ i se poate stabili o compensaţie bănească sau de altă natură.
ATENŢIE:
ÎN CONFORMIATTE CU PREVEDERILE ART.25 ALIN.(8) PENTRU ÎMPĂRŢIREA BUNURILOR PROPRIETATE ÎN DEVĂLMĂŞIE A SOŢILOR A CĂROR CĂSĂTORIE A FOST DESFĂCUTĂ, SE STABILEŞTE UN TERMEN DE PRESCRIPŢIE DE 3 ANI.
Astfel, dacă au trecut 9 ani de la divorţ, sunt şanse mari ca instanţa de judecată să respingă cererea de partaj de avere ca fiind depusă tardiv (totuşi stabilirea de facto a proprietăţii în devălmăşie care era cu 9 ani în urmă este o misiunea foarte grea, poate chiar imposibilă).
Totodată cererea poate fi şi acceptată. Conform art. 8 alin. (2) din Codul familiei, la examinarea cerințelor ce țin de relațiile familiale, instanța judecătorească aplică normele care reglementează prescripția în conformitate cu prevederile articolelor respective ale Codului civil.
În conformitate cu art. 272 alin. (1) din Codul civil, termenul de prescripție extinctivă începe să curgă de la data nașterii dreptului la acțiune. Dreptul la acțiune se naște la data cînd persoana a aflat sau trebuia să afle despre încălcarea dreptului. La caz, instanţa urmează să stabilească care este momentul începerii curgerii termenului care potrivit normelor legale începe să curgă din momentul când fostul soț a aflat sau trebuia să afle despre încălcarea dreptului său şi care sunt condiţiile acţiunilor din momentul divorţului (cine a îngrijit de imobil, cine a investit în imobil) apoi să recurgă la împărţirea averii.