28 January 2021

CUM PUTEM AJUTA FOȘTII DEȚINUȚI ÎN LUAREA DECIZIILOR

Iată câteva modalități simple de a ajuta foștii deținuți care se luptă cu dificultatea luării deciziilor:

 

REDUCEȚI NUMĂRUL DE ALEGERI POSIBILE

Înainte de a merge la cumpărături pentru produse alimentare, de exemplu, întrebați-l pe fostul deținut ce ar vrea să mânânce în următoarele zile și întocmiți o listă a produselor ce trebuie cumpărate. Astfel, procesul de cumpărare va fi mai ușor și mai constructiv.

 

DAȚI-LE TIMP SA ALEAGĂ

Încurajați-l pe fostul deținut să probeze în voie câte perechi de pantaloni dorește înainte de a ieși într-o excursie la cumpărături. Planificați, în consecință, timpul, astfel încât să nu vă grăbiți.

 

GĂSIȚI RESURSE ADECVATE

Ajutați fostul deținut să găsească resursele profesionale adecvate. Acestea ar putea include consiliere în domeniul sănătății mintale, pentru a lucra cu anxietatea care îl poate copleși, sau consiliere în carieră, pentru a determina opțiunile de angajare relevante pentru el.

 

PUNEȚI ÎNTREBĂRI

Nu faceți alegeri pentru fostul deținut, ci puneți întrebări care îl vor ajuta să se gândească la argumentele pro și contra. „Care sunt beneficiile acestui loc de muncă? Care ar putea fi limitările? Fără o mașină, care sunt câteva modalități prin care ai putea ajunge la muncă?"

 

ÎNCURAJAȚI GRIJA DE SINE

Încurajați grija de sine adecvată - nutriție, exerciții fizice, odihnă - pentru a construi resurse interne de „autoreglare”. Nu uitați - luarea deciziilor epuizează energia mintală.

 

OFERIȚI-LE INSTRUIRE

Oferiți instruire în abilitățile de luare a deciziilor pentru a ajuta foștii deținuți să-și înțeleagă tiparele de gândire, să identifice moduri de gândire eronate și să învețe modalități mai eficiente de gândire.

 

SUSȚINEȚI-l

Oferiți o structură de sprijin pentru fostul deținut - un mentor, un grup de sprijin etc.

 

Alegerile pe care le fac foștii infractori imediat după eliberare sunt extrem de importante. În acest moment dificil, persoanele care se întorc la libertate au nevoie să stabilească relații cu oameni maturi și iubitori, care îi vor ajuta să ia decizii înțelepte.

 

__________

Acest material a fost publicat în cadrul proiectului „Creșterea incluziunii sociale a foștilor deținuți prin intermediul mobilizării comunitare” este susținut financiar de Fundația Est-Europeană / East Europe Foundation - Moldova.


Proiectul, cu sloganul „Viața are valoare, dacă o trăiești într-o comunitate care te susține”, va avea o durată de un an și va fi impelementat în patru raioane din țară: Soroca, Căușeni, Cahul, Taraclia. Beneficiarii direcți ai proiectului vor fi 40 de foști deținuți din aceste raioane.

HAI SĂ ȚINEM LEGĂTURA!
Completează formularul pentru a afla noutățile noastre.

datele sunt protejate și nu se transmit persoanelor terțe. Vezi condițiile generale