ILCO Nicolae
Data: 2021-08-04
Salutare
Este o schemă răspîndită de escrocherie și obținere frauduloasă a banilor care se mai întîlnește sub denumirea de piramidă financiară. Este practic imposibil de tras la răspundere pe organizatori și imposibil pentru investitori de a-și întoarce banii.
Conceptul de piramidă financiară implică utilizarea unei anumite scheme care oferă venituri investitorilor vechi în detrimentul fondurilor investite de participanții nou veniți. La rândul său, investitorii atrași pot primi venituri de la următoarele persoane atrase. Lanțul se construiește, în timp ce acestuia se alăturează noii participanți, iar sursele de finanțare sunt reprezentate doar de depozitele noi.
De fapt, se poate dovedi ca participanții înșiși nu-și dau seama că-și investesc banii în piramida financiară, deoarece fondatorii ei, de regulă, nu dezvăluie toate informațiile despre sursele de venit. În multe țări ale lumii, crearea, promovarea și dezvoltarea piramidelor financiare este interzisă.
De fapt, piramida financiară este un mod fraudulos de a face bani. Principiul său de acțiune este acela de a atrage cât mai mulți oameni pentru efectuarea contribuțiilor, ceea ce va continua să ofere venituri organizatorului piramidei și primilor membri care i se vor alătura. Fondul piramidal este creat în detrimentul fluxurilor de numerar ale participanților nou-sosiți, din care investitorilor le sunt plătite recompensele. De regulă, organizatorul însuși investește doar în stadiul inițial, când este necesar să promoveze proiectul și să plătească "taxele" primilor investitori.
După începerea fluxului de bani în piramidă, organizatorul ar trebui să asigure doar profitabilitatea promisă în timpul campaniei publicitare. Cu toate acestea, în acest stadiu se și întâmplă principala cauză: deoarece nu există profitabilitate, iar toate activitățile proiectului sunt reduse doar pentru a atrage suma maximă de bani, la un moment dat piramida se descompune. Câștigătorul este doar creatorul său, care primește aproape toți banii investitorilor. Inițial, organizatorul poate plăti recompensele pentru a atrage cât mai mulți investitori. După aceasta, proiectul se promovează, plățile nu se mai efectuează, iar investitorii își pierd banii.
Servus