CRÎȘMARU Iulian
Data: 2023-03-20
Potrivit Art.76 lit.b) din Cod Nr.154 din 28-03-2003 Codul Muncii al Republicii Moldova, în caz de boală sau traumatism, contractul individual de muncă se suspendă în circumstanţe ce nu depind de voinţa părţilor.
Suspendarea contractului individual de muncă presupune, în esenţă, o suspendare a principalelor sale efecte, constând în prestarea muncii şi plata salariului. În unele situaţii, salariatul nu este lipsit de venituri, ci primeşte diferite indemnizaţii (de exemplu, în caz de concediu de maternitate, de incapacitate temporară de muncă). Din dispoziţiile Codului Muncii al Republicii Moldova rezultă că suspendarea contractului individual de muncă este considerată o situaţie intermediară între executarea şi încetarea unui asemenea contract.
Aşadar, în toate cazurile, suspendarea antrenează, pe de o parte, oprirea temporară a activităţii de muncă de către salariat, iar pe de altă parte, oprirea plăţii salariului de către angajator.
Conform legislației, pe toată durata suspendării contractului individual de muncă, drepturile şi obligaţiile părţilor, în afară de cele privind prestarea muncii şi plata salariului, continuă să existe dacă prin actele normative în vigoare, prin convenţiile colective, prin contractul colectiv şi prin cel individual de muncă nu se prevede altfel.
Din cele stipulate mai sus şi cele relatate de d-voastră vă putem afirma că chemarea şi obligativitatea de a vă prezenta la muncă pe perioada aflării în concediu medical sunt ilegale şi pentru asta este prevăzută răspundere legală.
Mai mult ca atât, chiar dacă vă prezentaţila muncă, odată ce vă aflaţi în concediu medical, toate acţiunile întreprinse nu au acoperire legală, astfel semnătura d-voastră nu are nici o valoare juridică, nu va avea nici un efect şi documentul semnatura aplicată este nulă, iar pentru aplicarea acestea în acest mod deasemenea există răspundere legală.
Dacă doriţi o informaţie mai concretă mă puteţi telefona 068684991.