CHIRNICNII Viorica
Data: 2020-09-22
Buna ziua. Înregistrarea actului de divorţ în temeiul declaraţiei comune a soţilor privind desfacerea căsătoriei are loc în cazul în care soţii nu au copii minori comuni ( inclusiv, adoptaţi în comun), nu există litigii referitoare la partaj sau la întreţinerea soţului inapt de muncă.
În cazul în care unul din soţi nu are posibilitate de a se prezenta personal la serviciul stare civilă, în vederea depunerii declaraţiei comune, manifestarea lui de voinţă poate fi expusă într-o declaraţie separată, semnătura căruia va fi autentificată în modul stabilit de legislaţie. Declaratia poate fi facuta la consulatul Moldovei /Ambasada, sau la un notar (apoi tradusa si legalizata).
Divorţul se înregistrează în prezenţa ambilor sau a unuia dintre soţi, la expirarea termenului de 1 lună de la data depunerii declaraţiei. Absenţa nemotivată a unuia dintre soţi la înregistrarea divorţului nu împiedică desfacerea căsătoriei.
Căsătoria se consideră desfăcută la data înregistrării actului de divorţ.
La depunea declaraţiei comune a soţilor privind desfacerea căsătoriei este necesar să prezentaţi următoarele acte:
- cerere privind desfacerea căsătoriei în baza declaraţiei comune a soţilor (F-19D)
- actele de identitate;
- certificatul de căsătorie;
- certificatul de la locul de trai, eliberat de una din instituţiile de exploatare a locuinţelor (cooperativa de construcţie a locuinţelor, asociaţia de proprietari ai locuinţelor privatizate sau întreprinderea municipală (orăşenească) de gestionare a fondului locativ) sau de primăria satului, comunei sau oraşului - prin care se confirmă că soţii nu au copii minori comuni şi/sau declaraţia pe proprie răspundere că nu au copii minori comuni;
- confirmarea achitării taxei de stat – 100 lei (se prezintă în ziua înregistrării divorţului);
- confirmarea achitării serviciilor prestate de oficiu stare civilă – 100 lei separat pentru fiecare din soţi.
Declaraţia comună a soţilor privind desfacerea căsătoriei se depune la Serviciul stare civilă