CRÎȘMARU Iulian
Data: 2023-04-04
Potrivit prevederilor Art.1207 Cod Nr. 1107 din 06-06-2002 Cod Civil al Republicii Moldova, (1) Donația este irevocabilă, cu excepția cazurilor în care dreptul de revocare al donatorului este prevăzut de lege sau contract.
DREPTUL DE REVOCARE PREVÎZUT DE CONTRACTUL DE DONAŢIE
În unele cazuri, contractul de donaţie poate să prevadă dreptul de revocare, fie în cazul în care donatarul ar predeceda donatorului, fie în cazul în care atît donatarul, cît și descendenții săi ar predeceda donatorului.
Donatorul își exercită dreptul de revocare prin notificare adresată donatarului sau moștenitorilor săi.
DREPTUL DE REVOCARE PREVÎZUT DE LEGE
1. Poate avea loc în temeiul art. 1210 - Revocarea donației pentru ingratitudine. Dreptul de revocare poate fi exercitat, de asemenea, de către oricare moștenitor al donatorului.
2. Poate avea loc în temeiul art. 1211 - revocarea donației în caz de stare de nevoie. Dreptul de revocare poate fi exercitat, de asemenea, pe cale oblică de către creditorii care au dreptul legal de a primi întreținere de la donator.
Declarația de revocare parțială a donației se interpretează ca revocare a întregii donații dacă bunul donat este indivizibil.
Potrivit prevederilor Art.1209 Cod Nr. 1107 din 06-06-2002 Cod Civil al Republicii Moldova, în cazul revocării donației, obligațiile neexecutate ale părților care rezultă din contract se sting. În caz de revocare parțială, obligațiile neexecutate se sting doar în partea corespunzătoare revocării parțiale.
În cazul revocării donației, donatarul este obligat să restituie bunul donat, iar decesul donatorului după revocarea donației nu stinge obligația donatarului de restituire.
Totodată, potrivit Art.1208 Cod Nr. 1107 din 06-06-2002 Cod Civil al Republicii Moldova, donatorul sau, în cazul revocării donației în temeiul art. 1210, moștenitorul său este decăzut din dreptul de revocare a donației în temeiul legii dacă notificarea de revocare nu este dată în termen de 1 an din momentul în care el a cunoscut sau, în mod rezonabil, trebuia să cunoască circumstanța care îl îndreptățește să revoce, dar nu mai tîrziu de 3 ani din momentul dobîndirii de către donatar a dreptului de proprietate asupra bunului donat.
Din cele relatate de d-voastră, donaţia a fost făcută în decembrie 2019, astfel termenul maxim de 3 ani prevăzut de legislaţie pentru revocarea donaţiei a expirat, astfel donaţia în cauză nu mai poate fi revocată.
În acest caz puteţi face uz de prevederile Art.1084 Cod Nr. 1107 din 06-06-2002 Cod Civil al Republicii Moldova, care prevede că un contract nu poate fi rezolvit decît în temeiurile prevăzute de lege sau prin acordul părților, iar una sau ambele părți își pot rezerva în mod expres prin contract dreptul la rezoluțiune pentru neexecutarea obligațiilor, pentru alte motive sau fără motiv.
Contractul prin care părțile provoacă rezoluțiunea (contract de rezoluțiune) trebuie să fie încheiat în forma cerută de lege pentru contractul supus rezoluțiunii.
Rezoluțiunea se aplică tuturor tipurilor de contracte, indiferent de modul de executare ori durata în timp.
Deci, mergeţi la un notar şi cereţi să vă fie autentificat un contract de rezoluţiune a contractului de donaţie.