Baciu Nadejda
Дата: 2021-01-11
Din punct de vedere juridic există 2 căi pe care se poate ajunge la o soluţie, şi anume:
Părinţii să convină împreună asupra unei sume fixe pe care o va plăti cel care nu locuieşte cu copiii. Eventual, puteţi semna un contract în care să stabiliţi expres obligaţii reciproce, dar şi suma care urmează a fi achitată.
Dacă părinţii nu ajung la o înţelegere, atunci cuantumul pensiei alimentare este stabilit de către instanţa de judecată.
Voi atrage mai multă atenţie celei de-a doua posibilităţi. Suma stabilită de către instanţa de judecată va reprezenta o cotă procentuală din venitul lunar al soţului debitor (al celui care va plăti pensia). Codul Familiei la art. 75 stabileşte foarte clar modalitatea de calculare a pensiei alimentare. Astfel, „pensia de întreţinere pentru copilul minor se încasează din salariul şi/sau din alte venituri ale părinţilor în mărime de 1/4 – pentru un copil, 1/3 – pentru 2 copii şi 1/2 – pentru 3 şi mai mulţi copii”.
Dacă puteţi proba că soţul plătitor are venituri neoficile mult mai mari, atunci prezentaţi în instanţă cecuri, plăţi, tranzacţii bancare în numele acestuia, etc., puteţi aduce şi martori care ar confirma acest fapt.