Macari Tamara
Дата: 2021-08-04
Buna ziua Cristina. De comun acord, puteți să mergeți la Starea civila cu divorțul și la notar pentru partajarea bunurilor.
Daca e lipsa un acord, strict de divorțul și stabilirea domiciliului copilului minor ar fi vorba de cel puțin 3 luni in dependență de instanța de judecată.
Partajul averii este o procedură mai anevoioasă si poate dura ceva timp, sigur terenul moștenit nu va fi posibil de partajat, e strict proprietatea celui ce a moștenit.
Casa în construcție in caz de neînțelegere cu privire la partaj, acesta va fi efectuat pe cale judecătorească, daca aceasta a fost obținută in timpul căsătoriei. Datoria de bani, sînt necesare dovezi concrete, iarăși ar fi bine să vă înțelegeți amiabil.
Conform art. 37, Codul Familiei:
Articolul 37. Desfacerea căsătoriei de către instanţa judecătorească
(1) Dacă soţii au copii minori comuni şi nu au ajuns la un acord privind întreţinerea, educaţia şi domiciliul acestora sau în lipsa acordului la divorţ al unuia dintre soţi, cu excepţia cazurilor prevăzute la art.36 alin.(2) și a cazurilor în care căsătoria a fost desfăcută prin încheiere notarială, desfacerea căsătoriei are loc pe cale judecătorească.
(2) Desfacerea căsătoriei are loc pe cale judecătorească şi în cazurile cînd există acordul la divorţ al ambilor soţi, însă unul dintre ei refuză să se prezinte la organul stare civilă pentru soluţionarea problemei.
(3) Instanţa judecătorească va desface căsătoria dacă va constata că convieţuirea soţilor şi păstrarea familiei în continuare sînt imposibile.
(4) Dacă, în procesul examinării cererii de desfacere a căsătoriei, unul dintre soţi nu-şi dă acordul la divorţ, instanţa judecătorească va amîna examinarea cauzei, stabilind un termen de împăcare de la o lună la 6 luni, cu excepţia cauzelor de divorţ pornite pe motivul violenţei în familie confirmate prin probe.
(5) Dacă măsurile de împăcare nu au dat efecte şi soţii continuă să insiste asupra divorţului, instanţa judecătorească va satisface cererea respectivă.