Vreau să divorţez cu soţul,el nu doreşte,avem un copil minor de 7 ani. Unde trebuie să depun cererea de divorţ,el este din ra. Criuleni eu din Chişinău. Înregistrarea căsătoriei a fost in Chişinău. Mersi mult.
- Имя: Аноним
- Дата: 2021-03-27
- 1
У вас есть вопрос, на который вы не можете найти ответ? Не знаете, куда обратиться?
Vreau să divorţez cu soţul,el nu doreşte,avem un copil minor de 7 ani. Unde trebuie să depun cererea de divorţ,el este din ra. Criuleni eu din Chişinău. Înregistrarea căsătoriei a fost in Chişinău. Mersi mult.
Buă ziua. Dacă soţii au copii minori comuni, cu excepţia cazurilor de incapacitate, declarare ca fiind dispărut sau condamnare, sau în lipsa acordului la divorţ al unuia dintre soţi, desfacerea căsătoriei are loc pe cale judecătorească.Instanţa judecătorească va desface căsătoria dacă va constata că convieţuirea soţilor şi păstrarea familiei în continuare sînt imposibile. Dacă, în procesul examinării cererii de desfacere a căsătoriei, unul dintre soţi nu-şi dă acordul la divorţ, instanţa judecătorească va amîna examinarea cauzei, stabilind un termen de împăcare de la o lună la 6 luni, cu excepţia cauzelor de divorţ pornite pe motivul violenţei în familie confirmate prin probe. Dacă măsurile de împăcare nu au dat efecte şi soţii continuă să insiste asupra divorţului, instanţa judecătorească va satisface cererea respectivă. La desfacerea căsătoriei, soţii pot prezenta instanţei judecătoreşti un acord privind împărţirea bunurilor lor proprietate în devălmăşie şi plata pensiei de întreţinere a copiilor şi soţului inapt de muncă ce necesită sprijin material, indicînd mărimea acesteia, precum şi privind determinarea părintelui împreună cu care vor locui copiii minori comuni. 1.să împartă, la cererea soţilor (a unuia dintre ei), bunurile lor proprietate în devălmăşie; 2.să determine care dintre părinţi va plăti pensia de întreţinere a copiilor minori şi mărimea acesteia; 3.să stabilească, la cererea soţului inapt de muncă, care are dreptul la pensia de întreţinere de la celălalt soţ, mărimea şi modul de plată a acestei pensii; 4.să stabilească cu cine dintre părinţi vor locui copiii minori după divorţ. În cazul cînd părinţii locuiesc separat, domiciliul copilului care nu a atins vîrsta de 14 ani se determină prin acordul părinţilor. Dacă un atare acord lipseşte, domiciliul minorului se stabileşte de către instanţa judecătorească, ţinîndu-se cont de interesele şi părerea copilului (dacă acesta a atins vîrsta de 10 ani). În acest caz, instanţa judecătorească va lua în considerare ataşamentul copilului faţă de fiecare dintre părinţi, faţă de fraţi şi surori, vîrsta copilului, calităţile morale ale părinţilor, relaţiile existente între fiecare părinte şi copil, posibilităţile părinţilor de a crea condiţii adecvate pentru educaţia şi dezvoltarea copilului (îndeletnicirile şi regimul de lucru, condiţiile de trai etc.) Depunerea cererii pentru desfacerea căsătorii se face după domiciliul unuia dintre soți.