CRÎȘMARU Iulian
Дата: 2024-11-01
Potrivit legislaţiei naţionale în vigoare, în urma tranzacției de înstrăinare a unui bun imobil, vânzătorul înregistrează creştere de capital.
Totodată, vânzătorul trebuie să achite impozitul pe venitul impozabil din creșterea de capital.
Venitul impozabil sau creşterea de capital reprezintă diferenţa dintre suma cu care este vândut imobilul (adică preţul indicat în contractul perfectat la notar) şi baza valorică a acestuia (preţul indicat în certificatul de evaluare a bunului imobil eliberat de organele cadastrale).
Totodată, creşterea de capital este considerat venit şi va fi luat la calculul stabilirii pensiei pentru întreţinerea copilului minor. Creşterea de capital trebuie să fie clar evaluabilă şi dovedită prin acte oficiale.
Mărimea creşterii de capital provenită din vânzare, schimb sau din altă formă de înstrăinare a activelor de capital este egală cu diferenţa dintre venitul obţinut şi cheltuielile suportate pentru procurarea sau crearea activelor de capital. Cheltuielile respective urmează a fi confirmate în modul stabilit de art.42 din Codul fiscal și Ordinul Ministerului Finanțelor nr.40 din 6 februarie 2018.
Prin urmare, la înstrăinarea activului de capital, persoana fizică urmează să calculeze impozitul pe venit, luând în calcul suma impozabilă a creșterii de capital care constituie 50% din mărimea creșterii de capital, și să o impoziteze conform prevederilor art.15 lit.a) din Codul fiscal (12%)”.