12 August 2020

Viața are valoare, dacă o trăiești într-o comunitate care te susține. Totalurile proiectului „Creșterea incluziunii sociale a foștilor deținuți prin intermediul mobilizării comunitare” pentru luna iulie

Facem totalurile lunii iulie, care a trecut sub semnul ședințelor de lucru în cadrul proiectului „Creșterea incluziunii sociale a foștilor deținuți prin intermediul mobilizării comunitare”, cu toți partenerii din raioanele în care acesta va fi implementat. Toate ședințele au avut loc online și au întrunit, pe de o parte, echipa implementării proiectului, pe de alta – reprezentanți ai Primăriilor vizate, Birourilor teritoriale de Probațiune și Agențiilor locale ale Ocupării Forței de Muncă.


La toate ședințele s-a discutat mult despre parcursul foștilor deținuți din clipa eliberării lor, despre dificultățile cu care aceștia se confruntă, despre lipsa unor oportunități clare și de perspectivă pentru această categorie a populației și, în acest context, despre importanța unui astfel de proiect, implementarea căruia va contribui la îmbunătățirea calității vieții, atât a persoanelor care au trecut prin experiența detenției, cât și a comunităților, care, astfel, se vor îmbogăți cu membri noi și implicați.


În acest sens, Ivan Gumeni, reprezentant al Primăriei orașului Soroca, a spus că experiența pe care a avut-o, activând în poliție, îl ajută să înțeleagă mai bine provocările prin care trec foștii deținuți, iar Oleg Dudoladov, consilier principal la Biroul de Probațiune Soroca, la rândul său, a vorbit despre experiența sa  îndelungată în cadrul sistemului penitenciaar și despre faptul că e la curent cu problemele cu care se confruntă ex-deținuții.


Proiectul a fost salutat și de Vasilii Beloglov, șeful subdiviziunii teritoriale a Biroului de Probațiune Taraclia, cu o activitate de peste 30 de ani în domeniul probațiunii. Beloglov a reiterat importanța proiectului, punând accent pe faptul că este deschis pentru a colabora și a interveni în situațiile unde va fi nevoie.

Vladimir Taucce de la Agenția Ocupării Forței de Muncă Taraclia a povestit despre posibilitățile pe care le au foștii deținuți după eliberare. Aceștia, conform legii, fac parte dintr-un grup aparte care necesită asistență suplimentară în cadrul Agenției pe care o reprezintă. Înregistrarea acestora permite să le fie atribuit statutul de șomer, care le acordă garanții sociale asigurate de stat - activarea poliței de asigurare medicală pentru a beneficia de asistență medicală, accesul la alocații sociale, instruiri, burse de studii. „Ceea ce ține, însă, de angajarea în câmpul muncii, a adăugat Vladimir Taucce, potențialii angajatori sunt sceptici când vine vorba să ofere un post de muncă foștilor deținuți, dar există încrederea că implementarea acestui proiect va ajuta mult la dispariția stigmei și deschiderea ușilor pentru această categorie a populației.”

Vasile Arsenie, șeful Biroului de Probațiune Cahul, a spus că societatea este pregătită pentru a primi foștii deținuți. Șefa Agenției Ocupării Forței de Muncă din Cahul, Evghenia Sarsaman, la rândul său a explicat care sunt problemele foștilor deținuți cu care se confruntă structura pe care o conduce. „Sperăm că împreună vom reuși să-i ajutăm pe cei care o să dorească să fie ajutați.”, a adăugat Evghenia Sarsaman.

„Datorită activităților colegilor, toți deținuții care se eliberează au acte de identitae și cunosc toată informația pentru angajare sau suport. Din păcate, nu toți foștii deținuți vor să se angajeze. O problemă este că în sistemul penitenciar nu sunt locuri de muncă și ei, eliberându-se, vor la fel să nu facă nimic.”, a menționat Svetlana Ciobanu de la Primăria Cahul, propunând ca în activitatea din cadrul proiectului să se lucreze și asupra consilierii și motivării acestor personae

„Noi trebuie să le oferim undița, care să-i ajute să se resocializeze”, a concluzionat Alexandr Corotaev, parajurist, consilier de la egal la egal.

Fiecare persoana are dreptul la o șansă nouă, are dreptul să se resocializare și stă în puterile noastre de a ajuta foștii deținuți să-și construiască o viață împlinită în libertate.

Viața are valoare, dacă o trăiești într-o comunitate care te susține.

HAI SĂ ȚINEM LEGĂTURA!
Completează formularul pentru a afla noutățile noastre.

datele sunt protejate și nu se transmit persoanelor terțe. Vezi condițiile generale