CRÎȘMARU Iulian
Data: 2021-12-21
Ce ce ar trebui să reţineţi că nu puteţi refuza pensia personală şi să solicitaţi beneficierea de pensia altei persoane.
În aceste cazuri puteţi beneficia de o indemnizaţie de deces al soţului.
În conformitate cu prevederile Legii Nr. 156 din 05-12-2019 cu privire la acordarea indemnizației în cazul decesului unuia dintre soți, această indemnizaţie se stabileşte dacă sunt întrunite următoarele condiţii:
1. la data decesului, soţul decedat beneficia de pensie pentru limită de vîrstă stabilită în condiţiile Legii Nr.156 din 14-10-1998 privind sistemul public de pensii mai puţin de 5 ani după stabilirea pensiei;
2. decesul a survenit începînd cu 01.01.2020;
3. soţul supravieţuitor, indiferent de vîrstă, a avut cel puţin 15 ani de căsătorie cu persoana decedată;
4. indemnizaţia în cazul decesului unuia dintre soţi se acordă indiferent dacă soţul supravieţuitor este sau nu beneficiar de pensii în sistemul public de pensii, cu condiţia că pensia aflată în plată a soţului supravieţuitor sau venitul lunar asigurat realizat de către acesta în luna decesului soţului nu depăşeşte de 1,5 ori minimul de existenţă pentru pensionari, conform datelor Biroului Naţional de Statistică disponibile la momentul solicitării indemnizaţiei;
5. indemnizaţia în cazul decesului unuia dintre soţi a fost solicitată în termen de 3 ani de la data decesului.
Astfel potrivit prevederilor Art.10 a Legii Nr.156 din 14-10-1998 privind sistemul public de pensii , pensia specială reprezintă pensia publică stabilită și plătită conform prevederilor altor legi şi nu este o pensie pentru limită de vîrstă. Respectiv, d-voastră, cu părere de rău, nu veţi putea beneficia de o indemnizaţie de deces a soţului din aceasta.