Desfacecerea contractului individual de muncă

Am semnat contract de muncă,am lucrat 3 zile și acum vreau să scriu cere de eliberare din funcție dar nu vreau să lucrez încă 2 saptamîni dupa cum prevede codul muncii.Deoare angajatorul a încălcat legislația muncii în vigoare,impunîndumă sa lucrez 18 ore pe zi timp de 6 zile pe saptamînă.Cum să procedez în cazul dat?

  • Имя: Аноним
  • Дата: 2019-07-30
  • 2

ОТВЕТЫ ПАРА-ЮРИСТОВ (2)

CHIRNICNII Viorica

Дата: 2019-07-31

Bună ziua. Legislația muncii în R. Moldova prevede un grafic de munca de opt ore pe zi, cinci zile pe săptamina. Alt grafic este posibil doar cu acordul salariatului și indicarea în CIM. Dacă nu ați dat acordul la asa grafic și ați fost impus la el puteți sa sesizați Inspectoratul de Stat al Muncii. Desigur, codul muncii prevede și excepții, când angajatul este scutit de obligativitatea de a lucra în perioada de 14 zile după ce depune cererea de demisie – în caz de demisie a salariatului în legătură cu pensionarea, stabilirea gradului de dizabilitate, concediul pentru îngrijirea copilului, înmatricularea într-o instituţie de învăţământ, trecerea cu traiul în altă localitate, îngrijirea copilului până la vârsta de 14 ani sau a copilului cu dizabilităţi, alegerea într-o funcţie electivă, angajarea prin concurs la o altă unitate, încălcarea de către angajator a contractului individual şi/sau colectiv de muncă, a legislaţiei muncii în vigoare. În toate aceste cazuri, angajatorul este obligat să accepte demisia în termenul redus indicat în cererea înregistrată, la care se anexează documentul respectiv ce confirmă acest drept – alin. (2) art. 85 din Cod”. Deci, dacă dovediți ca angajatorul v-a încălcat prevederile CIM nu ve-ti fi obligat sa lucrați cele doua săptamini. Succese.

CHIRNICNII Viorica

Дата: 2019-07-31

Bună ziua. Legislația muncii în R. Moldova prevede un grafic de munca de opt ore pe zi, cinci zile pe săptamina. Alt grafic este posibil doar cu acordul salariatului și indicarea în CIM. Dacă nu ați dat acordul la asa grafic și ați fost impus la el puteți sa sesizați Inspectoratul de Stat al Muncii. Desigur, codul muncii prevede și excepții, când angajatul este scutit de obligativitatea de a lucra în perioada de 14 zile după ce depune cererea de demisie – în caz de demisie a salariatului în legătură cu pensionarea, stabilirea gradului de dizabilitate, concediul pentru îngrijirea copilului, înmatricularea într-o instituţie de învăţământ, trecerea cu traiul în altă localitate, îngrijirea copilului până la vârsta de 14 ani sau a copilului cu dizabilităţi, alegerea într-o funcţie electivă, angajarea prin concurs la o altă unitate, încălcarea de către angajator a contractului individual şi/sau colectiv de muncă, a legislaţiei muncii în vigoare. În toate aceste cazuri, angajatorul este obligat să accepte demisia în termenul redus indicat în cererea înregistrată, la care se anexează documentul respectiv ce confirmă acest drept – alin. (2) art. 85 din Cod. Deci, dacă dovediți ca angajatorul v-a încălcat prevederile CIM sau legislația muncii nu ve-ti fi obligat sa lucrați cele doua săptamini. Succese.