Pensia alimentară

Buna ziua. Suntem în prag de divorț, am hotărât de comun acord sa divorțam la oficiul stării civile, soțul se obliga sa ajute financiar la întreținerea copilului. In caz că el nu respectă după divorț să ajute copilul am dreptul sa depun cerere in judecată pentru a incasa pensia alimentară?

  • Nume: Anonim
  • Data: 2020-02-10
  • 2

RĂSPUNSURILE PARAJURIȘTILOR (2)

Șchiopu Veronica

Data: 2020-02-10

Buna ziua. In caz că el nu respectă după divorț să ajute copilul dumneavostră aveți tot dreptul sa depuneți cerere in judecată pentru a incasa pensia alimentară.

MOCANU Eugenia

Data: 2020-02-10

Bună ziua, aveți dreptul să vă adresați în instanța de judecată cu o cerere de încasare a pensiei de întreținere. Referitor la obligaţia părinţilor de a-şi întreţine copiii Codul Familiei din RM prevede: Art. 74 (1) Părinţii sînt obligaţi să-şi întreţină copiii minori şi copiii majori inapţi de muncă care necesită sprijin material. (2) Modul de plată a pensiei de întreţinere se determină în baza unui contract încheiat între părinţi sau între părinţi şi copilul major inapt de muncă. (3) Dacă lipseşte un atare contract şi părinţii nu participă la întreţinerea copiilor, pensia de întreţinere se încasează pe cale judecătorească, la cererea unuia dintre părinţi, a tutorelui copilului sau a autorităţii tutelare teritoriale.