Divort la distanta

Buna. As vrea sa stiu daca exista posibilitarea de a divorta la distanta. Sintem o familie cu 2 copii (6 si 7ani), locuim in strainatate. Deci, ambii sintem de accord sa divortam pasnic si fara pretentii unul data de altul. Copiii ramin in grija mamei. Tatal este gata sa plateasca alimente copiilor. Este vreo posibilitate sa divortam la Ambasada sau e obligatorie prezenta ambilor soti? Va multumesc anticipat pentru raspunsul dvs

  • Nume: Ludmila
  • Data: 2020-05-28
  • 2

RĂSPUNSURILE PARAJURIȘTILOR (2)

CHIRNICNII Viorica

Data: 2020-05-31

Buna ziua. Înregistrarea actului de divorţ la Ambasadă, în temeiul declaraţiei comune a soţilor privind desfacerea căsătoriei are loc în cazul în care soţii nu au litigii referitoare la partajul proprietății comune sau la întreţinerea, educarea și domiciliul copiilor minori comuni (inclusiv înfiaţi) sau întreţinerea soţului/soției inapt/ă de muncă. Divorţul se înregistrează în prezenţa ambilor soţi, la expirarea termenului de 1 lună de la data depunerii declaraţiei la Ambasadă. Căsătoria se consideră desfăcută la data înregistrării actului de divorţ. La depunea declaraţiei comune a soţilor privind desfacerea căsătoriei este necesar să prezentaţi următoarele acte: - Cerere privind desfacerea căsătoriei în baza declaraţiei comune a soţilor (va fi completată la Ambasadă); - actele de identitate eliberate de autoritățile Republicii Moldova (buletin de identitate sau pașaport valabil); - certificatul de căsătorie în original; Declaraţia pe proprie răspundere că nu există litigii referitoare la partajul averii sau la întreţinerea copiilor minori comuni sau soţului/soției inapt de muncă (va fi perfectată la Ambasadă. Cost serviciu 10 euro achitați prin transfer bancar la contul Ambasadei.

VLAS Elena

Data: 2020-06-17

Bunâ ziua Ludmila. Dacă locuiți în străinătate și vreți să divorțați fără să mai fiți nevoit să veniți în țară, puteți angaja un mediator sau un avocat pentru a face acest demers în numele vostru. Acesta se va ocupa de toate detaliile, fără să fie necesar ca voi sa fiți prezenți în Moldova pentru a divorța. Atunci când partenerii decid să se separe și, datorită lipsei de timp sau a posibilităților financiare reduse, nu pot să ajungă la mediator sau în fața instanței de judecată, reprezentarea intereselor partenerilor se poate realiza prin intermediul unei alte persoane, împuternicită să le reprezinte interesele.Pentru că, atunci când locuiți în afara țării, nu este întotdeauna ușor să vă înfățișați în timp util la toate termenele legale stabilite, există la ora actuală această formulă simplificată prin care moldovenii din străinătate să poată divorța Moldova ,de la distanță. Există chiar o Recomandare a Uniunii Europene privind medierea familială transfrontalieră ce reglementează și explică foarte clar procedura prin care se poate realiza divorțul de la distanță. Întrucât la ora actuală dispunem de numeroase mijloace moderne de comunicare, precum telefon, laptop, dispozitive de teleconferință etc., aceste mijloace pot fi folosite pentru a facilita organizarea medierii în cazurile în care prezența fizică a părților nu este posibilă și în scopul simplificării procedurilor de pronunțare a unui divorț la distanță. Ținând cont de recomandările Uniunii Europene și în concordanță cu legislația națională din domeniu, tot mai multe cabinete de mediere și de avocatură oferă astfel de servicii necesare pronunțării unui divorț la distanță. Astfel părțile pot să comunice cu mediatorii și avocații prin poștă, e-mail, telefon, chiar și whatsapp. În astfel de cazuri mediatorul sau avocatul de divorț va pune la dispoziția părți tot setul de acte necesare pentru divorțul la distanță, iar partea va trebui să trimită copii ale documentelor, conforme cu originalele. După primirea documentelor necesare se pot îndeplini formalitățile divorțului .