Buna seara. Am scris o recipisa de imprumutare a banilor insa banii nu i-am primit, are vre-o valoare aceasta recipisa ?
- Nume: Anonim
- Data: 2022-08-06
- 2
Ai o întrebare la care nu găsești răspunsul? Nu știi unde să te adresezi?
Buna seara. Am scris o recipisa de imprumutare a banilor insa banii nu i-am primit, are vre-o valoare aceasta recipisa ?
Buna ziua. Deseori persoanele isi imprumuta reciproc sume de bani, dar se mai intimpla sa uite sa restituie datoria. Nu conteaza daca sint sau nu rude intre ei sau abia se cunosc. Ar trebui sa stiti ca in cazul in care ati dat cu impumut bani si nu ati intocmit nici un inscris, in cazul in care veti ajunge intr-un proces nu veti putea proba cu martori faptul transmiterii banilor. CONCLUZIE: ori de cite ori dati bani cu imprumut, intocmiti o recipisa, cel mai simplu inscris. Daca aveti recipisa intocmita corect, atunci restituirea datoriei nu mai este o asa mare bataie de cap, intrucit conform legislatiei in vigoare a RM este posibila adresarea in instanta in procedura in ordonanta.
Codul Nr.1107 din 06-06-2002 Codul Civil al Republicii Moldova nu conţine reguli speciale cu privire la forma recipisei, urmând să fie respectate regulile generale referitoare la forma convenţiei, adică prevederile art. 321, 322, conform cărora actele juridice dintre persoanele juridice, dintre persoanele juridice şi persoanele fizice şi dintre persoanele fizice se încheie în formă scrisă dacă valoarea obiectului actului juridic depăşeşte 1000 de lei, iar în cazurile prevăzute de lege, indiferent de valoarea obiectului. Nerespectarea formei scrise a recipisei lipseşte părţile de dreptul de a solicita, în caz de litigiu, proba cu martori pentru confirmarea valabilităţii acesteia. În cazul în care în temeiul recipisei are loc transmiterea unei sume de bani, putem spune că a fost încheiat un contract de împrumut în formă scrisă între două persoane sau mai multe persoane. Recipisa nu poate servi drept temei pentru încasarea sumei împrumutului, dacă acest înscris nu conţine informaţii despre părţile contractului de împrumut şi despre suma concretă a împrumutului. Se va reţine că înscrisul respectiv reprezintă expunerea unui act juridic civil şi, în consecinţă, urmează să corespundă exigenţelor legale, inclusiv referitor la clauzele esenţiale ale acestuia. În recipisă se poate specifica plata unei penalităţi pentru fiecare zi de întârziere potrivit, lipsa unei asemenea clauze duce la imposibilitatea de a cere penalitatea. Indiferent de faptul dacă în recipisă este prevăzută dobânda de întârziere sau nu, legea permite calcularea dobânzii de întârziere potrivit care se va calcula din suma datorată peste rata dobânzii prevăzute de BNM. Astfel, la momentul semnării recipisei, indiferent de faptul că d-voastră a-ţi primit sau nu a-ţi primit banii în conformitate cu prevederile acestea, de fapt se poate de spus că a-ţi semnat un contract de împrumut, act ce are valoare juridică şi care poate atrage în sine restituirea sumelor de bani indicate, penalităţi şi dobânzi de întârziere.