Anularea pensie alimentare pentru intretinerea copilului

Buna ziua. In anul 2020 a avut loc un proces de judecata unde a fost stabilit ca tata copilului este oblibat sa achite pensia alimentara. Si din motiv ca nu a achitat o taxa de cheltuieli judiciare a fost supus si unei taxe la executor care a spus ca le achita si pina in prezent. Recent am avut o dicutie cu tata la copil si am gasit un numitor comun, si dorim sa fie pe cale amiabila. Intrebarea mea este, cum pot anula cererea de la executor si a pensie alimentare?

  • Nume: Alina
  • Data: 2024-01-18
  • 2

RĂSPUNSURILE PARAJURIȘTILOR (2)

Macari Tamara

Data: 2024-01-25

Buna ziua, Dumneavoastră puteţi retrage titlu de la executor, care are în gestiune cazul dumneavoastră depuneți o cerere,dar trebuie de achitat banii executorului pentru a închide datoria.

CRÎȘMARU Iulian

Data: 2024-02-02

Art.74 din Cod Nr. 1316 din 26-10-2000 Codul familiei stabileşte obligația părinților de a-și întreține copiii minori și copiii majori inapți de muncă. Aceasta este o obligație imperativă de la care părinții nu se pot eschiva, şi nu pot renunţa. Legea Nr. 370 din 30-11-2023 privind drepturile copilului menționează la Art.8 alin.(2) faptul că ambii părinți au o răspundere comună pentru creșterea, educarea și întreținerea copilului. În plus, ConvenĪia cu privire la Drepturile Copilului adoptată la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în 20 Noiembrie 1989 la care Republica Moldova a aderat în anul 1993 stabilește răspunderea comună a părinților pentru creșterea copilului, aceștia fiind responsabili de a asigura în limita mijloacelor lor financiare condițiile necesare pentru dezvoltarea copilului. Respectiv, ambii părinți sunt obligați să contribuie la cheltuielile pentru întreținerea copilului, pensia de întreținere fiind determinată fie în baza unui contract încheiat între părinți, fie pe cale judecătorească. În general părintele care primește pensia de întreținere nu poate renuța la acest drept deoarece poate fi afectate substanțial drepturile copilului. Totodată, întretinerea copilului minor este obligatia parintilor, stabilita expres de lege. Respectiv nu putem vorbi despre renunţarea la aceasta obligatie sau scutirea de la exercitarea acesteia. Parintele divortat, care este debitorul intretinerii (este obligat de instanta judecatoreasca sa achite pensie alimentara), poate solicita instantei doar micsorarea cuantumului pensiei alimentare, insa nicidecum renuntarea la aceasta obligatie. În acest sens puteți ridica titlul exectuoriu și înceta procedura de executare prin încheierea unei tranzacții şi puteți închieia un cotract autentificat notarial de încasare a pensiei alimentare, cu inserarea unor condiții care să nu afecteze drepturile copilului minor, însă nu puteţi renunţa la plată.