Răspunsul tău e aici!
Ai o întrebare la care nu găsești răspunsul? Nu știi unde să te adresezi?
04 September 2020
Traseul din luna august al proiectului „Creșeterea incluziunii sociale a foștilor deținuți prin intermediul mobilizării comunitare”
Pentru echipa de implemenatre a proiectului „Creșeterea incluziunii sociale a foștilor deținuți prin intermediul mobilizării comunitare”, a doua parte a lunii august a fost foarte activă – atunci au început vizitele în teren și cunoștința cu reprezentanții autorităților locale implicate în proiect.
Pe parcursul unei săptămâni, Dmitri Paniș, directorul proiectului, alături de parajuriști, au vizitat orașele Taraclia, Soroca, Căușeni și Cahul unde au avut întâlniri de lucru cu reprezentanții Primăriilor vizate, Birourilor teritoriale de Probațiune și Agențiilor locale ale Ocupării Forței de Muncă.
Prima deplasare în teritoriu a echipei de implemntare a proiectului „Creșeterea incluziunii sociale a foștilor deținuți prin intermediul mobilizării comunitare” a avut loc în orașul Soroca.
În cadrul deplasării, directorul proiectului, Dmitri Paniș, împreună cu parajurista Svetlana Paniș, au avut trei întâlniri – cu directorul Biroului de Probațiune Soroca, Ruslan Apreutese, cu specialista Agenția Ocupării Forței de Muncă Soroca, Irina Ojog, și cu activista Tatiana Curbatscaia.
La întâlnirea cu directorul Biroului de Probațiune Soroca, părțile au discutat despre posibilitățile de atragere în proiect a beneficiarilor înregistrați la Birou și despre metodele de motivare a acestora. Irina Ojog, specialista Agenției Ocupării Forței de Muncă Soroca, cu care a avut loc cea de-a doua întâlnire, a salutat proiectul și a asigurat echipa de implementare că instituția pe care o reprezintă este deschisă și interesată de această oportunitate, cu atât mai mult, că în urma acestui proiect va avea de câștigat toată populația Republicii Moldova.
În cadrul celei de-a treia întâlniri de la Soroca, cu activista Tatiana Curbatscaia, care s-a oferit să fie voluntară în proiect, părțile au discutat despre metoda de depistare a foștilor deținuți care ar putea beneficia de acest proiect.
După Soroca, echipa proiectului „Creșeterea incluziunii sociale a foștilor deținuți prin intermediul mobilizării comunitare” a ajuns la Cahul, unde s-a întâlnit cu reprezentanți ai Biroului teritorial de Probațiune, ai Agenției Ocupării Forței de Muncă și ai A.O. „Pas cu Pas - Cahul”.
Astfel, prima întrevedere a fost cu Vasile Arsenie, șeful Biroului de Probațiune Cahul, în cadrul căreia, Dumitru Paniș și parajuristul Andrei Staricenco, au explicat importanța proiectului și au subliniat necesitatea de a găsi posibilități de a implica beneficiarii înregistrați la Biroul de Probațiune Cahul în proiect.
A doua întâlnire de la Cahul a fost cu Eugenia Sarsaman, șefa Agenției Ocupării Forței de Muncă Cahul, instituție din start interesată de acest proiect, cu o experiență bogată de interacțiune cu foști deținuți, ceea ce a permis desemnarea a primilor cinci candidați la participarea în proiect.
Cea de-a treia întâlnire de la Cahul a fost cu Olesea Munteanu, coordonatoarea A.O. „Pas cu Pas – Cahul”, în cadrul căreia părțile au discutat despre posibilitatea de a implica beneficiarii asociației în proiect. Mai mult, A.O. „Pas cu Pas - Cahul” și-a oferit spațiul pentru organizarea evenimentelor de grup.
Altă vizită de lucru, care au avut loc în luna august în cadrul proiectului „Creșeterea incluziunii sociale a foștilor deținuți prin intermediul mobilizării comunitare”, a fost cea de la Taraclia, unde echipa de implementare s-a întâlnit cu reprezentanții Biroului teritorial de Probațiune și cu cei ai Agenției Ocupării Forței de Muncă Taraclia.
Dumitru Paniș, directorul proiectului, împreună cu Alexandr Corotaev, parajurist, au avut o întrevedere cu Vasilii Beloglov, șeful Biroului de Probațiune Taraclia, în timpul căreia au discutat despre planul de colaborare în cadrul proiectului, inclusiv despre pașii care vor trebui făcuți pentru a motiva foștii deținuți să se implice în activitățile poiectului.
Cea de-a doua întâlnire a avut loc la Agenția Ocupării Forței de Muncă Taraclia, unde, împreună cu directorul structurii, Vladimir Taucci, au fost stabilite etapele desfășurării activităților din proiect și identificate metodele de cooptare a angajatorilor pentru a-i motiva să angajeze persoane care au fost în conflict cu legea, inclusiv prin oferirea facilităților de către stat întreprinderilor care angajează persoane din grupuri sociale vulnerabile.
Căușeni a fost o altă destinație din luna august a echipei de implementare a proiectului „Creșeterea incluziunii sociale a foștilor deținuți prin intermediul mobilizării comunitare”. Ca și în celelalte localități vizate, directorul poiectului, alături de un parajurist, au vizitat Biroul teritorial de Probațiune și Agenția Teritorială a Ocupării Forței de Muncă Căușeni.
În cadrul întrevederilor, Dumitru Paniș, și parajurista Natalia Curbasov, au purtat discuții despre obiectivele și sarcinile proiectului cu Igor Rusu, șeful subdiviziunii teritoriale a Biroului de Probațiune și Vasile Cernat, șeful STOFM. La fel, s-au discutat eventualele rezultate și indicatorii stabiliți în cadrul proiectului.
Dialogul purtat între părțile implicate a avut ca obiectiv formarea unui fundament pentru sprijinul ulterior și a unei colaborări cu partenerii locali, cu implicarea societății civile, pentru a diminua stereotipurile și stigmatizarea persoanelor ce și-au ispășit pedeapsa în instituții penitenciare, prin implicarea lor în diverse activități, precum efectuarea unor activități de salubrizare, participarea la companii sociale dedicate profilaxiei și combaterii HIV/SIDA, Tuberculozei, consumului de droguri etc.
Proiectul „Creșterea incluziunii sociale a foștilor deținuți prin intermediul mobilizării comunitare” este susținut financiar de Fundația Est-Europeană/East Europe Foundation – Moldova.
Proiectul, cu sloganul „Viața are valoare, dacă o trăiești într-o comunitate care te susține”, va avea o durată de un an și va fi impelementat în patru raioane din țară: Soroca, Căușeni, Cahul, Taraclia. Beneficiarii direcți ai proiectului vor fi 40 de foști deținuți din aceste raioane.