27 December 2020

Șapte moduri de a ajuta persoana iubită să revină la viața normală după închisoare

Astăzi e ziua - persoana dvs. iubită vine acasă! Dvs. și familia dvs. sunteți excitați. Acum totul poate reveni la normal, nu?

Adevărul, de fapt, e că persoana dvs. iubită va trebui să se ajusteze la viața din afara închisorii. Cel mai probabil, ea va fi nevoită să se descurce cu un șoc cultural, depresie și furie. În plus, va trebui să facă fața multor provocări, precum stigma socială, care se manifestă prin prejudecăți și superstiții sociale, și consecințele colaterale ce apar odată cu istoricul criminal.

Având în vedere toate acestea, cum vă puteți ajuta persoana iubită să se adapteze la viața după închisoare? Iată șapte modalități ce vă pot ajuta:

 

  1. Înțelegeți șocul cultural

În dependență de durata sentinței persoanei iubite, una din cele mai mari provocări a reintegrării poate fi șocul cultural.

Persoana recent eliberată va remarca noi tehnologii, creșterea rețelelor sociale și comunicării prin ele, versiuni mai noi ale telefoanelor sau telefoane mobile, în general, și noi feluri de a vorbi, apărute în timpul sentinței sale. Ea va avea nevoie de ajutor pentru a se adapta la noul „normal”.

Cheia în a-i ajuta cu șocul cultural e răbdarea și iubirea.

 

Ce e șocul cultural?

Șocul cultural e starea confuză pe care o persoană o poate avea atunci când e nu poate să se adapteze unei culturi nefamiliare sau unui nou mod de viață. De asemenea, poate apărea când o persoană se întoarce la cultura sa de bază după o perioadă lungă de absență.

 

  1. Fiți conștienți de depresie

Depresia după închisoare e ceva foarte des întâlnit. Reajustarea la viața normală e o provocare, iar găsirea unui job, având un istoric criminal, sau independența financiară sunt ceva frustrant.

Dacă terapia nu e o opțiune, sunt și alți pași pe care dvs. și persoana dvs. iubită îi puteți întreprinde.

  • Stabiliți scopuri mici

Începeți cu un scop pe zi. Încurajați-i să se răsplătească singuri cu ceva mic, precum o plimbare lungă sau savurarea unei mese speciale, de fiecare dată când scopul e atins. Cu cât mai mult succes au, indiferent de cât e de mic, cu atât vor deveni mai fericiți și încrezuți în sine.

  • Lucrați cu persoana iubită asupra discuției cu sine însuși

De exemplu, dacă persoana iubită este predispusă să gândească „Nu pot găsi un job. Sunt un eșec”, încurajați-i să își spună singuri lucruri precum: ,,Nu am găsit un job încă. Dacă continui să aplic la joburi, o sa găsesc eventual unul.” Reafirmarea gândirii pozitive și conectarea cu oameni care gândesc pozitiv va schimba cu timpul modul în care persoana vede lumea din jurul său.

Dacă îmbunătățirile sunt lente sau inexistente, considerați terapia cu un specialist.

 

  1. Comunicați-vă frustrările

Frustrarea pentru dvs. și persoana dvs. iubită e normală la această etapă a relației voastre. Persoana iubită se poate confrunta cu frustrare în procesul ajustării la viața într-o casă, poate avea probleme cu vulnerabilitatea, căutarea unei angajări, începerea unui tratament sau cu șocul cultural. De asemenea, o să faceți față frustrărilor legate de schimbările ce au apărut în cadrul sentinței. Foarte des, persoana iubită ar putea să iasă din închisoare un om total diferit față de cel pe care vi l-ați imaginat.

Cea mai bună modalitate de a îmbunătăți starea de frustrare e comunicare. Vorbiți unul cu altul despre cum percepeți felul celuilalt de a-și exprima sentimentele și gândurile, și decideți cea mai bună modalitate de a le exprima. Găsirea unui numitor comun și păstrarea responsabilității va ține dialogul deschis către schimbare spre bine și comunicare.

 

  1. Gestionați furia

În închisoare, agresivitatea și furia sunt metode de protecție. În afara culturii din închisoare, acest mod de comportament nu e acceptabil. Persoana dvs. iubită va trebui să găsească un mod de a-și controla furia și de a o direcționa spre productivitate.

Oricând persoana iubită simte furie, încurajați-o să facă un pas în urmă și să se concentreze pe respirația adâncă timp de 10 secunde. Apoi încercați să discutați și să izolați cauza furiei lor. În final, încercați să înțelegeți ce încerca persoana iubită să obțină prin furie și cum ar putea obține asta într-un mod mai controlat și efectiv.

 

  1. Gestionați respingerea

Respingerea va veni în multe forme în prima lună după revenirea persoanei dvs. iubite acasă. Angajatorii, foștii prieteni sau chiar unii membri de familie ar putea să refuze comunicarea cu aceasta din cauza stigmei sociale care li se asociază cu încarcerarea. Va trebui să îi ajutați să învețe să accepte refuzul, să treacă peste el și să continue să se dezvolte pe sine și circumstanțele în care se află.

Aduceți-le aminte să nu fie prea duri cu ei înșiși. Ei nu sunt un eșec. Ei trebuie să continue să lucreze, să stea concentrați și să își ofere laude pentru progresul făcut. Încurajați-i să se concentreze pe scopul final dorit și nu pe eșecurile din trecut.

 

  1. Rezistarea influențelor negative

Mereu există presiune externă de a se conforma grupului pentru a fi acceptat. Dacă prietenii persoanei dvs. iubite sau familia sa, îl vor încuraja să lucreze, să se dezvolte și să își ofere timp, atunci aceasta va înțelege că vrea să facă anume acest lucru.

Cea mai buna metodă de a rezista influențelor negative e de a fi conștient de ele. Discutați limitele sale personale, nivelul de confort și ce crede că este corect/greșit, și încurajați-l să se mențină acestor principii în orice scenariu. E important ca persoana dvs. iubită să își înțeleagă propriile necesități și scopuri înainte de a se încadra în grupuri deja definite.

 

  1. Combaterea dependenței

Persoana dvs. iubită ar putea fi dobândit oarecare dependențe înainte sau cât era încarcerat. După eliberare, ar putea sa fie cu totul alt om decât va-ți fi așteptat.

Dependențele sunt foarte greu de lucrat fără susținere din afară. Persoana dvs. iubită va avea nevoie de suportul dvs. emoțional, dragostea, grija și ghidarea dvs. Foarte des ar putea avea nevoie de un specialist licențiat sau un doctor pentru a obține o cale clară și susținută de reabilitare, pentru a-și învinge dependența. În final, dragostea și suportul dvs. îl vor ghida către tratament.

__________

Acest material a fost publicat în cadrul proiectului „Creșterea incluziunii sociale a foștilor deținuți prin intermediul mobilizării comunitare” este susținut financiar de Fundația Est-Europeană / East Europe Foundation - Moldova.


Proiectul, cu sloganul „Viața are valoare, dacă o trăiești într-o comunitate care te susține”, va avea o durată de un an și va fi impelementat în patru raioane din țară: Soroca, Căușeni, Cahul, Taraclia. Beneficiarii direcți ai proiectului vor fi 40 de foști deținuți din aceste raioane.

HAI SĂ ȚINEM LEGĂTURA!
Completează formularul pentru a afla noutățile noastre.

datele sunt protejate și nu se transmit persoanelor terțe. Vezi condițiile generale