31 March 2021

PROVOCĂRILE FEMEILOR FOSTE DEȚINUTE ȘI CUM SĂ LE FACĂ FAȚĂ

Martie, tradițional deja, este luna în care acordăm o mai mare atenție temelor ce țin de problemele femeilor, de aceea ne-am propus să vorbim în această perioasă despre femeile eliberate din detenție, care luptă pentru a se reintegra în societate și pentru o viață demnă în libertate.

 

Recuperarea post-detenție a femeilor este diferită de cea a bărbaților, în special când vorbim de aspectele legate de sănătatea mintală și fizică, de riscurile pentru sănătate, angajamentul ocupațional și securitatea economică, precum și relațiile sociale și problemele familiale.

Pentru femeile dependente de droguri e și mai complicat, deoarece sunt dublu stigmatizate, dat fiind că nu doar încalcă legea, ci și obligațiile lor de gen impuse de societate. Prevalența exploatării și abuzului sexual în timpul copilăriei este, de asemenea, mai mare la femei. Mai mult, stigmatizarea femeilor dependente de droguri și/ sau încarcerate le reduce din susținerea de care se bucură bărbații în aceeași situație.

Femeile suferă dificultăți mai mari în reintegrarea în comunitate, dar pot avea mai multă motivație pentru a o face, devenind mai apoi model de grijă familială.

Pentru o reintegrare reușită a femeilor ieșite la libertate, trebuie să acordăm atenție deosebită relațiilor familiale și soluțiilor adaptate fiecărei femei aparte.

 

Importanța relațiilor informale

Numeroase studii au documentat importanța pe care o are sprijinul social în viața femeilor.

Mai mult - sprijinul social oferit de cei dragi este direct corelat cu rezultate mai bune ale procesului de reintegrare după eliberarea din detenție. Or, e bine știut că orice om, indiferent de sex, înclină să caute și să interacționeze cu ceilalți ca o strategie de moderare a stresului.

Astfel, sprijinul social informal devine o resursă importantă în procesul de reabilitare – relațiile cu familia, prietenii, vecinii se transformă în interacțiuni vitale care vor ajuta femeile foste deținute să-și construiască sau să-și redobândească abilitățile și să-și formeze un sistem sănătos de menținere a încrederii de sine.

 

Importanța soluțiilor adaptate

Femeile ex-infractoare reprezintă un grup a cărui probleme ar trebui înțelese în mod adecvat.

După eliberarea din detenție, starea femeilor ar trebui să fie evaluată de către furnizorii de servicii de sănătate și de servicii sociale, în special în ceea ce privește nevoile esențiale, starea sănătății mintale, abilitățile de a face față noii vieți, istoricul consumului de droguri etc.

De asemenea, este foarte important să se pună mare accent pe construirea unui sistem solid de relații informale, dar și pe accesibilitatea și disponibilitatea serviciilor sociale pentru a le permite să supraviețuiască la revenirea lor în societate.

În concluzie, îngrijirea și asistența continuă reprezintă fundamentul reintegrării fostelor deținute.

__________

Acest material a fost publicat în cadrul proiectului „Creșterea incluziunii sociale a foștilor deținuți prin intermediul mobilizării comunitare” este susținut financiar de Fundația Est-Europeană / East Europe Foundation - Moldova.

Proiectul, cu sloganul „Viața are valoare, dacă o trăiești într-o comunitate care te susține”, va avea o durată de un an și va fi impelementat în patru raioane din țară: Soroca, Căușeni, Cahul, Taraclia. Beneficiarii direcți ai proiectului vor fi 40 de foști deținuți din aceste raioane. Vezi mai puţin

 

HAI SĂ ȚINEM LEGĂTURA!
Completează formularul pentru a afla noutățile noastre.

datele sunt protejate și nu se transmit persoanelor terțe. Vezi condițiile generale