20 January 2021

Bariere în calea ocupării forței de muncă pentru foștii deținuți

Împreună cu obținerea unei locuințe adecvate, găsirea și menținerea unui loc de muncă pot îmbunătăți foarte mult șansele unui fost deținut de a duce o viață productivă și lipsită de crimă. Cu toate acestea, foștii deținuți se confruntă cu stigmatizarea societății de a fi fost condamnat, ceea ce limitează sever numărul de oportunități de muncă durabile disponibile pentru ei.

 

Mulți angajatori efectuează controale de antecedente penale asupra potențialilor angajați și resping pe oricine are antecedente penale.

Companiile din sectorul comerțului cu amănuntul și al serviciilor care necesită contact cu clienții sunt printre cele mai puțin probabil să ia în considerare angajarea unui condamnat.

Mulți foști deținuți se limitează la munci neconsistente, cu salarii mici - cum ar fi în construcții sau în industria prelucrătoare - ceea ce face incredibil de dificilă întreținerea lor și a familiilor lor. În plus, foștii deținuți sunt adesea obligați să plătească penalități suplimentare, inclusiv cheltuieli de judecată, restituire, întreținere pentru copii și multe altele.

Pentru a complica și mai mult lucrurile, găsirea oportunităților de angajare poate fi deosebit de dificilă, deoarece mulți infractori au o experiență de muncă limitată.

Nu există nicio îndoială că trebuie făcut mai mult pentru a ajuta la spargerea barierelor care împiedică foștii deținuți să conducă vieți care respectă legea și sunt productive. Ajutarea acestora să găsească locuințe adecvate și oferirea de oportunități educaționale, care să ducă la ocuparea unui loc de muncă remunerat, sunt toate esențiale pentru reintegrarea cu succes și reducerea recidivei. Cu toate acestea, schimbarea finală trebuie să vină de la persoană. Foștii deținuți trebuie să caute oportunități de a-și îmbunătăți situația și să depună efort pentru o viață în libertate.

 

__________

Acest material a fost publicat în cadrul proiectului „Creșterea incluziunii sociale a foștilor deținuți prin intermediul mobilizării comunitare” este susținut financiar de Fundația Est-Europeană / East Europe Foundation - Moldova.


Proiectul, cu sloganul „Viața are valoare, dacă o trăiești într-o comunitate care te susține”, va avea o durată de un an și va fi impelementat în patru raioane din țară: Soroca, Căușeni, Cahul, Taraclia. Beneficiarii direcți ai proiectului vor fi 40 de foști deținuți din aceste raioane.

 

HAI SĂ ȚINEM LEGĂTURA!
Completează formularul pentru a afla noutățile noastre.

datele sunt protejate și nu se transmit persoanelor terțe. Vezi condițiile generale